jooo

jooo
ES

sunnuntai 30. syyskuuta 2012

juoksuhaudantie

Luin Kari Hotakaisen kirjan Juoksuhaudantie. Teoksen miljöö on pääkaupunkiseutu ja sen päähenkilö on Matti niminen mies. Hänen unelmansa on oma hieno talo ja, että hän saisi viettää siellä loppuelämänsä onnellisena vaimonsa Helenan ja lapsensa Sinin kanssa.

Kirjan alussa ajatus uudesta talosta vaikuttaa hyvältä idealta. Kirjan edetessä ajatus työntyi kokoajan tärkeämmäksi Matille ja siitä tuli hänelle pakkomielle. Oman talon haave saakin Matin tekemään mitä tahansa, jotta unelma toteutuisi, tosin sillä hinnalla, että hänen käytöksensä muuttuu. Hänestä tulee tiuskiva, toisia asukkaita vakoileva naapuri, jolle tärkeintä on saada tietoa asuinalueen taloista. Huonopalkkaisena trukkikuskina hän alistuu jopa myymään varastettua tavaraa ja vain siksi, että saavuttaisi päämääräänsä.

Kirjassa Matti pysähtyy välillä miettimään mitä hän on tehnyt. Kuten kuka tahansa jostakin riippuvainen ihminen, hän osaa puhua itsensä ympäri ja jatkaa unelmansa toteuttamista. Välillä hän jopa hämmästyy tekemiään asioita, esimerkiksi juuri tätä varastetun tavaran myyntiä.

Kirjassa eletään 1990-luvun Suomen tasavallassa, jossa toteutetaan tasa-arvoista demokratiaa niin sukupuolten välillä kuin politiikassakin. Kirja on miesvaltainen. Tämä tulee esille teoksessa selvästi. Kirjan kuvaamissa perheissä nimittäin on usein mies määräävässä osassa. Kirjan miehet usein mainitaan ylväinä talonomistajina kehuskellen hienoilla pihoillaan ja vaimoillaan. Naiset joutuvat kirjassa usein miehen mielipiteiden myötäilijäksi ja heidän tahtonsa toteuttajaksi.

Päähenkilön identiteettiin ja ratkaisuihin vaikuttaa kirjassa moni asia. Päällimmäisenä ratkaisuihin vaikuttaa Matin unelma kodista. Lisäksi paluu yhteen vaimon ja lapsen kanssa vaikuttaa päähenkilön identiteettiin. Matti rakastaa vaimoaan ja haluaisi palata takaisin yhteen tämän kanssa. Myös Matin ja hänen vaimonsa lapsi lisää Matin halua palata yhteen ja tarjota lapselleen oikeus molempiin vanhempiin.

Myötätuntoa kirjassa herätti eniten Matin yritys ilman tulosta. Hän yrittää kovasti löytää sopivaa kotia ja tekee kaikkensa sen eteen. Tosin aina hänen epäonnekseen joku kerkeää viedä talon hänen nenänsä edestä tai tarjous ei ole tarpeeksi korkea. 

Kirjassa on yhteyksiä nykymaailmaan melko paljon. Esimerkiksi kirjan alussa, kun Matti eroaa vaimostaan. Nykymaailmassa erotilanteet ovatkin hyvin yleisiä ja moni avioliitto on päättynyt valitettavaan eroon.
Erotilanteessa myös aikuisten lisäksi kärsivät lapset. 

Henkilöiden valtasuhteet riippuvat paljon sukupuolesta. Kirjassa hallitsevampi sukupuoli on enimmäkseen mies, mutta poikkeuksiakin löytyy. Monessa kirjan perheessä perheen mies on se joka määrää. Matin perheessä nainen puolestaan on se johtavampi henkilö, sen huomaa siitä, että jos Helena ei olisi jättänyt Mattia, niin tuskinpa Matin pääkään olisi noin pahasti seonnut.

Kirja herätti melko paljon sekavuutta, olisi nimittäin aika outoa, jos joku sekoittaisi päänsä yhtä pahasti, kuin Matti jätetyksi tulemisen jälkeen. Ei ole normaalia ruveta vakoilemaan asuntokauppiasta, selvittämään kaikkia mahdollisia tietoja hänestä ja alkaa soittaa hänelle pilapuheluita ihan vain sen takia, kun on ostamasta häneltä taloa.

Kokonaisuudessaan Juoksuhaudantie on lukemisen arvoinen kirja. Hotakaisella on omaperäinen tyyli ja jos hieman erilainen kirja kiinnostaa, suosittelen juoksuhaudantietä.